Общи условия за онлайн магазин: защо са нужни и как да ги подготвим

Общи условия за онлайн магазин: защо са нужни и как да ги подготвим


Секцията с общи условия в онлайн магазина обикновено е последната, за която мислите при разработването му. Далеч по-важни са категориите, продуктите, как да представите най-добре промоциите и да предизвикате повече покупки. Но общите условия са от голямо значение. Вижте повече за това как да ги оформите.

Защо са нужни общи условия в сайта

Няма какво да се лъжем – повечето клиенти не ги четат. Наличието на такава страница на вашия търговски сайт обаче е задължителна.

Най-кратко казано, общите условия уреждат отношенията между вашия онлайн магазин и клиентите. Те имат функцията на договор с всеки отделен потребител, който той подписва, маркирайки квадратчето, че е съгласен с тях. Вие описвате какво предлагате и при какви обстоятелства се осъществява сделката, а купувачът се съгласява с това.

Такава страница трябва да присъства във всеки сайт, освен ако той не е чисто информативен. Щом се осъществява търговска дейност, важно е тя да бъде регламентирана и това става именно чрез описаните от вас принципи.

Така защитавате своите права, а и тези на клиентите. Показвате и при какви случаи може да стане рекламация.

Какво трябва да включват общите условия за онлайн магазин

Закон

Законът за защита на потребителите ви задължава да предоставите на клиентите си известен набор от информация, за да могат те да направят информиран избор, преди да вземат решение за покупка. Наличието на страницата с общи условия ви помага да съберете тази информация и да я систематизирате.

Важно е текстът да е изготвен специално за вас, а не просто да го копирате от сайта на друга фирма, тъй като всеки вид бизнес има своите особености. Ако правилата не са подготвени според вашите индивидуални специфики, рискувате да поемете ангажименти, които не са приложими за вас. Това пък впоследствие би могло да стане потенциална предпоставка за претенции и дори за съдебен иск от страна на някой клиент или ваш конкурент.

Съдържание

  • Информация за вас – в страницата трябва да дадете информация за вас като търговец. Тоест, да изясните на потребителя от кого всъщност купува стоката или услугата;

  • За стоките – няма как да опишете с подробности всичко, което предлагате, но можете да обобщите типа на продуктите и да посочите, че написаното на страницата важи за всички тях;

  • Цени и доставка – посочете дали цените са със или без ДДС и дали включват доставката;

  • Поръчка – опишете как става, кога се счита за валидна, как трябва да стане потвърждаването и т.н.;

  • Плащане – онлайн покупката може да стане чрез различни начини на плащане: с карта, с банков превод, с наложен платеж при получаване. Опишете всичко от това, което важи за вас;

  • Доставка – начинът и срокът за доставка са сред информацията, която интересува повечето потребители. Може да имате отделно каре или статия, обясняваща този въпрос, но тук също е важно да се посочи заедно с останалата информация. Посочете как се формира таксата за нея, ако има такава;

  • Информация за връщане – в Закона за защита на потребителите е описано, че онлайн покупките позволяват рекламация в 14-дневен срок. Има обаче и изключения, посочени в ЗЗП. Част от тях касаят случаите, в които стоката е изготвена по индивидуална поръчка. Изяснете условията, приложими за вас, кратко, ясно и недвусмислено.

Как да добавим общи условия в Now.bg

Онлайн платформата Now.bg предлага пълна подкрепа за изграждане на онлайн магазин. Можете да ползвате нашата помощ за създаване на първото си виртуално търговско пространство или пък да развиете и подобрите функциите на съществуващия ви магазин. Предлагаме безплатно прехвърляне на цялата информация от стария ви online shop и изработване на индивидуален дизайн от Now.bg, подхождащ на вашата идентичност.

Екипът на Now.bg съветва да се обърнете към юрист за изготвянето на текста на Общите условия за вашия онлайн магазин. За да активирате страницата, преминете в админ панела в раздел Статични страници: