Защо е нужна карта на сайта

Защо е нужна карта на сайта

Каква е функцията на картата на сайта? Необходима ли е такава карта за онлайн магазините? Как да я направите? Вижте най-важното по темата.

Какво е HTML карта на сайта

Да започнем от това какво е HTML. Заявявайки да ви бъде изработен онлайн магазин, вие си представяте красивата визия, виждате дизайна, може би имате предвид как ще изглеждат категориите, подкатегориите, колко ще са големи и колко на брой ще бъдат снимките, видеата, как ще изглеждат блог статиите. За да се появи на бял свят вашият сайт, зад подредбата на заглавия, изображения, текст, раздели и всичко останало стои програмирането на разработчиците. Кодовете, написани от тях, определят визията и функциите на всяка страница. HTML (HyperText Markup Language) е именно този понятен само за програмистите език, изграден от кодове, съчетаващи думи, символи и цифри.

И тъй както програмните кодове на онлайн магазина са на заден план и са видими само за хората „от кухнята“ (администратори, програмисти), това в пълна сила важи и за съответната HTML карта. Тя представлява файл, съдържащ цялото съдържание на вашия сайт в HTML формат и не е предназначена за четене от потребителите.

За какво е нужна

След като не се ползва от клиентите, за кого е тя? Отговорът е елементарен: тя се изработва, за да бъде четена от търсещите машини. В този файл трябва да включите всички страници или адреси от онлайн магазина, които бихте искали търсещите машини да открият. Имайте предвид, че файлът с вашата sitemap не може да е безкраен – максималният размер е до 50 Mb и до 50 000 адреса. В случай че онлайн магазинът ви е много голям и имате необходимост да включите повече информация и адреси с своята sitemap, то файловете могат да бъдат повече от един.

Картата е съществен елемент от работата, свързана със SEO. Тя е ценен инструмент, с помощта на който търсещите машини насочват потребителите, въвели ключови думи, към резултати, намиращи се на вашия онлайн магазин.

Така че, да, в крайна сметка отново стигаме до потребителите и клиентите, чиято евентуална покупка е крайната цел на всяка разработка в онлайн магазина. Но в случая този инструмент допринася за трафика не чрез реклами, чрез изгодни маркетинг оферти или интересно съдържание, а чисто технически.

Търсещите машини периодично „оглеждат“ мрежата за ново съдържание. Наличието на новите страници в HTML указателния файл помага на Google, Yahoo и другите търсачки да ги индексира и помага за навигацията на потребителите.

Как изглежда

Картата, както стана ясно, е изградена от кодове. Тя има HTML декларация, която указва на търсачките, че четат кодиран текст, като е указана и конкретната версия. Следва набор от всички URL адреси в сайта и тяхното местоположение. Може на URL адресите да се зададат тагове, които да поясняват на търсещите роботи кога е последната промяна на файла, както и кои адреси са приоритетни.

Как да добавим карта на сайта в now.bg

Някои платформи автоматично генерират sitemap, така че няма нужда да се хаби допълнително време за програмирането ѝ. При наличието на такава функция картата автоматично се обновява при промени (когато махате или добавяте страници в онлайн магазина си).

Има и платформи, които нямат такава опция и не генерират този файл автоматично. При тях трябва да инсталирате и генерирате такъв плъгин при разработката.

Now.bg попада в първата група. Тя е SEO friendly и тук няма нужда да отделяте време и усилия за програмирането на sitemap. Генерира се автоматично и може да бъде видяна в robots.txt.

Now.bg е платформа, предлагаща разработка на онлайн магазини по готов дизайн или по индивидуална поръчка. Можете да разчитате на нас за 24-часова поддръжка и SEO.

Добавено в категория Маркетинг на 2022-09-28 07:27:33